Tlačová správa – Schopné deti už nachádzajú svojich mentorov. Staňte sa jedným z nich aj vy!

Projekt Schopné deti –  online mentoring, vďaka ktorému sa môžu zmeniť sny detí z rómskych osád na skutočnosť – sa sľubne rozbieha. Za prvý týždeň od  spustenia webovej stránky www.schopnedeti.sk prejavilo záujem o mentorstvo jedenásť ľudí.

Prvé pohovory s nimi sa uskutočnia už začiatkom novembra. Po nich sa už noví online mentori môžu začať naplno venovať svojim chránencom, ktorých si na stránke vybrali.

Za budúcich mentorov sa prihlásili prevažne vysokoškolsky vzdelaní ľudia a študenti vysokých škôl. Svojich chránencov si vyberali podľa ich snov. Napríklad Denisa z Veľkej Idy, ktorý sníva o kariére bežca, má ochotu viesť k ďalším úspechom bývalý majster Slovenska v behu na 400 m, nádejnú tanečníčku Kristínu zo Starej Ľubovne chce mentorovať tanečná trénerka z Bratislavy.

„Veľmi nás teší záujem ľudí o projekt a hlavne zodpovednosť, s akou pristupujú k výberu svojich chránencov. Veríme, že práve toto je tá správna cesta k splneniu ich snov. Sme však ešte len na začiatku, a preto i naďalej vyzývame ľudí dobrej vôle, aby sa prihlásili do tohto programu a deťom z osád priblížili lepšiu budúcnosť, podarovali im  priateľstvo a pomohli vykročiť k naplneniu ich cieľov,“ hovorí zakladateľ projektu Peter Gomolák.

V súčasnosti je na webovej stránke online mentoringu 36 profilov schopných detí. Časom sa ich počet rozšíri, spolu by ich malo byť až sto. Schopné deti sú dievčatá a chlapci od 8 do 21 rokov z rómskych osád v Rankovciach, vo Veľkej Ide a v Starej Ľubovni-Podsadku. Tieto deti už preukázali svoje odhodlanie pracovať na sebe. Ich online mentormi by mali byť ľudia rôznych profesií so stredoškolským alebo vysokoškolským vzdelaním, alebo študenti stredných a vysokých škôl z celého Slovenska, prípadne i zo zahraničia. Veková hranica mentorov nie je dôležitá, potrebná je láskavosť, prajnosť, porozumenie, ochota podeliť sa o svoje skúsenosti a tiež pohľad na svet bez predsudkov, ktorý sa i touto cestou bude šíriť.

Myšlienku projektu podporujú aj viaceré slovenské osobnosti a k mentorstvu vyzývajú verejnosť prostredníctvom krátkych videopríhovorov. Schopné deti podporili publicista a moderátor Patrik Herman, speváčka Gitana, herečka  Alena Ďuránová, huslistka Barbora Botošová a iní. Herec Juraj Kemka  sa vo svojom videu prihovára slovami: Vy, čo máte v hlave kopec vedomostí, staňte sa online mentormi pre deti zo znevýhodnených podmienok!“ Videá osobností sú dostupné na www.schopnedeti.sk a www.facebook.com/schopnedeti.

Tím projektu Schopné deti sa obracia na verejnosť s prosbou: Darujte kúsok svojho času pre splnenie snov iných.

Online mentoring Schopné deti je rozšírením osvedčeného Mentorského programu neziskovej konzultačno-vzdelávacej organizácie ETP Slovensko. Do Mentorského programu sa od roku 2009 zapojilo viac ako dvesto detí. Takmer 80 percent z nich študuje na stredných školách, alebo ich už dokončili. Za svoju prácu získalo ETP významné ocenenia: Cenu Nadácie Orange (2015), Cenu pre občiansku spoločnosť (Brusel 2014), Cenu Nadácie Erste za sociálnu integráciu (2011), Gypsy Spirit Award (2009). Podľa Mapy sociálnych inovátorov Slovenska je riaditeľka ETP Slávka Mačáková jednou z troch najvýznamnejších sociálnych inovátorov v oblasti sociálnej inklúzie (2015).

logo-schopne-deti

Viac informácií poskytnú:

Peter Gomolák, zakladateľ projektu Schopné deti, tel.: +421 948 070 676,  email: gomolak@ke.etp.sk

Beáta Hybáčková, PR manažérka, tel.: +421 905587589, email: hybackova@ke.etp.sk